Диета при алергична болест (уртикария)

Основни правила
Ако се подозира храна като причина за алергичната реакция тя трябва да бъде изключена незабавно.
Ако причината за алергичната реакция не е хранителна, трябва, ако е възможно веднага да се изключи контаткта с алергена причинил уртикарията.
И в двата случая трябва да се спазват следните препоръки по отношение на хранителния режим.
Храната трябва да е изцяло въглехидратна и да осигурява необходимото количество калории за деня – около 3000 за двадесет и четири часа.
Храната да се приготвя с растителна мазнина.
Да се приемат достатъчно течности под формата на шипков чай с оглед
приемането на достатъчно витамин С.
Да се използват пресни, неконсервирани храни.
Храната да съдържа достатъчно витамини /С, А. В/., както и калциеви и фосфорни соли.
Необходимо е пълно ограничаване на алкохола, тъй като той ускорява резорбцията на хранителни алергени.
3абранени хранителни продукти
Месо и месни продукти.
Риба и рибни продукти, стриди, скариди, миди, морски дарове.
Мляко и млечни произведения – сирене, кашкавал, масло, сметана.
Яйца и продукти съдържащи яйца.
Екзотични подправки.
Мед.
Варива.
Консервирани месни и зеленчукови храни, храни съдържащи оцветители и ароматизатори.
Плодове – ягоди., малини, кайсии, праскови, цитрусови плодове, банани.
Ядки, шоколад.
Разрешени хранителни продукти
Ориз, тестени изделия (обикновени бисквити, солети), маслини.
Плодове – ябълки, череши, вишни, круши, сливи, диня.
Зеленчуци – картофи, моркови, зеле, чушки, домати, краставици, тиквички
кромид лук.