Диета при алергична болест (уртикария)

Основни правила

Ако се подозира храна като причина за алергичната реакция тя трябва да бъде изключена незабавно.

Ако причината за алергичната реакция не е хранителна, трябва, ако е възможно веднага да се изключи контаткта с алергена причинил уртикарията.

И в двата случая трябва да се спазват следните препоръки по отношение на хранителния режим.

Храната трябва да е изцяло въглехидратна и да осигурява необходимото количество калории за деня – около 3000 за двадесет и четири часа.

Храната да се приготвя с растителна мазнина.

Да се приемат достатъчно течности под формата на шипков чай с оглед

приемането на достатъчно витамин С.

Да се използват пресни, неконсервирани храни.

Храната да съдържа достатъчно витамини /С, А. В/., както и калциеви и фосфорни соли.

Необходимо е пълно ограничаване на алкохола, тъй като той ускорява резорбцията на хранителни алергени.

 

3абранени хранителни продукти

Месо и месни продукти.

Риба и рибни продукти, стриди, скариди, миди, морски дарове.

Мляко и млечни произведения – сирене, кашкавал, масло, сметана.

Яйца и продукти съдържащи яйца.

Екзотични подправки.

Мед.

Варива.

Консервирани месни и зеленчукови храни, храни съдържащи оцветители и ароматизатори.

Плодове – ягоди., малини, кайсии, праскови, цитрусови плодове, банани.

Ядки, шоколад.

 

Разрешени хранителни продукти

Ориз, тестени изделия (обикновени бисквити, солети), маслини.

Плодове – ябълки, череши, вишни, круши, сливи, диня.

Зеленчуци – картофи, моркови, зеле, чушки, домати, краставици, тиквички

кромид лук.