Диета при бъбречнокаменна болест

Най-честото заболяване на бъбреците е бъбречно-каменната болест. Това е хронично заболяване, лечението на което е продължително и изисква търпение и постоянство. Диетата е важно лечебно средство. Диетичното хранене означава разумно избягване или ограничаване на определени храни в зависимост от вида на камъните и състоянието на болния. Необходимо е и редовно пиене на минерална вода (различни видове), в количество минимум 1,5 литра дневно.
ДИЕТА ПРИ УРАТНИ КАМЪНИ
Тази диета изисква включването на храни, бедни на белтъци и ограничаване количеството на готварската сол. Трябва да се избягват дразнещи храни и такива, създаващи условия за увеличаване на пикочната киселина.
Позволени храни:
Плодове и зеленчуци:
Краставици, домати, чушки, картофи, зеле, зеленчукови консерви, ягоди, череши, пъпеши, круши, тиква, портокали, лимони;
Месни продукти:
Ограничено количество варено телешко, агнешко, пилешко, прясна риба, диетични кренвирши.
Мляко и млечни продукти:
Прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, диетична извара, млечни кремове, краве масло.
Тестени изделия:
Макарони, фиде, юфка, сухар, кадаиф.
Забранени храни:
Плодове и зеленчуци:
Бобови храни – зелен фасул, грах, леща, соя, бакла; зеленчуци – спанак, лапад, лобода, сини домати, червено цвекло, гъби;
Месни продукти:
Карантия (бъбреци, далак, черен дроб, мозък), тлъсти меса и риби, хайвер и яйчен жълтък;
Напитки:
Кафе, какао, чай, шоколад, алкохол.
ДИЕТА ПРИ ОКСАЛАТНИ КАМЪНИ
Позволени храни:
Плодове и зеленчуци:
Моркови, домати, гъби, краставици, прясно зеле, картофи, дини, праскови, ябълки, грозде, тикви, дюли, дренки.
Месни продукти:
Ограничено количество варени меса (150-200г.) два пъти в седмицата и нетлъста риба.
Мляко и млечни продукти:
Прясно и кисело мляко, млечни продукти (извара, сирене, кашкавал) в ограничени количества.
Тестени изделия:
Хляб, мармалад, локум.
Забранени храни:
Плодове и зеленчуци:
Спанак, киселец, лапад, грах, сини домати, зелени домати, лозови листа,фасул, соя, сини сливи, къпини, смокини, горски ягоди;
Подправки:
Бахар, дафинов лист, чер пипер, карамфил.
ДИЕТА ПРИ ФОСФАТНИ КАМЪНИ
Позволени храни:
Плодове и зеленчуци:
Домати, чушки, тиквички, зелен грах.
Месни продукти:
Месо (телешко, говеждо, свинско, агнешко, пилешко), риба, луканка, салам, хайвер, бульон.
Тестени и захарни изделия:
Хляб (бял и “Добруджа”), бисквити, юфка, макарони, сухар.
Захар и захарни изделия, пчелен мед.
Подправки:
Винен оцет, сладък червен пипер, лимонов сок, доматено пюре, чер пипер.
Забранени храни:
Плодове и зеленчуци:
Зеленчуци (богати на калций)- моркови, картофи, кервиз, салата, маруля,магданоз.
Мляко и млечни продукти:
Мляко, сирене, кашкавал, извара.