Диета при бъбречнокаменна болест

Най-честото заболяване на бъбреците е бъбречно-каменната болест. Това е хронично заболяване, лечението на което е продължително и изисква търпение и постоянство. Диетата е важно лечебно средство. Диетичното хранене означава разумно избягване или ограничаване на определени храни в зависимост от вида на камъните и състоянието на болния. Необходимо е и редовно пиене на минерална вода (различни видове), в количество минимум 1,5 литра дневно.

 

ДИЕТА ПРИ УРАТНИ КАМЪНИ

Тази диета изисква включването на храни, бедни на белтъци и ограничаване количеството на готварската сол. Трябва да се избягват дразнещи храни и такива, създаващи условия за увеличаване на пикочната киселина.

 

Позволени храни:

Плодове и зеленчуци:

Краставици, домати, чушки, картофи, зеле, зеленчукови консерви, ягоди, череши, пъпеши, круши, тиква, портокали, лимони;

Месни продукти:

Ограничено количество варено телешко, агнешко, пилешко, прясна риба, диетични кренвирши.

Мляко и млечни продукти:

Прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, диетична извара, млечни кремове, краве масло.

Тестени изделия:

Макарони, фиде, юфка, сухар, кадаиф.

 

Забранени храни:

Плодове и зеленчуци:

Бобови храни – зелен фасул, грах, леща, соя, бакла; зеленчуци – спанак, лапад, лобода, сини домати, червено цвекло, гъби;

Месни продукти:

Карантия (бъбреци, далак, черен дроб, мозък), тлъсти меса и риби, хайвер и яйчен жълтък;

Напитки:

Кафе, какао, чай, шоколад, алкохол.

 

ДИЕТА ПРИ ОКСАЛАТНИ КАМЪНИ

Позволени храни:

Плодове и зеленчуци:

Моркови, домати, гъби, краставици, прясно зеле, картофи, дини, праскови, ябълки, грозде, тикви, дюли, дренки.

Месни продукти:

Ограничено количество варени меса (150-200г.) два пъти в седмицата и нетлъста риба.

Мляко и млечни продукти:

Прясно и кисело мляко, млечни продукти (извара, сирене, кашкавал) в ограничени количества.

Тестени изделия:

Хляб, мармалад, локум.

 

Забранени храни:

Плодове и зеленчуци:

Спанак, киселец, лапад, грах, сини домати, зелени домати, лозови листа,фасул, соя, сини сливи, къпини, смокини, горски ягоди;

Подправки:

Бахар, дафинов лист, чер пипер, карамфил.

 

ДИЕТА ПРИ ФОСФАТНИ КАМЪНИ

Позволени храни:

Плодове и зеленчуци:

Домати, чушки, тиквички, зелен грах.

Месни продукти:

Месо (телешко, говеждо, свинско, агнешко, пилешко), риба, луканка, салам, хайвер, бульон.

Тестени и захарни изделия:

Хляб (бял и “Добруджа”), бисквити, юфка, макарони, сухар.

Захар и захарни изделия, пчелен мед.

Подправки:

Винен оцет, сладък червен пипер, лимонов сок, доматено пюре, чер пипер.

 

Забранени храни:

Плодове и зеленчуци:

Зеленчуци (богати на калций)- моркови, картофи, кервиз, салата, маруля,магданоз.

Мляко и млечни продукти:

Мляко, сирене, кашкавал, извара.