ДИЕТИЧЕН РЕЖИМ ПРИ ГЕРБ, ГАСТРИТ И ДУОДЕНИТ

При ГЕРБ е необходимо приемане на по-малки количества храна, по-често през деня.

 

Забранени храни

Разрешени храни

Кулинарна обработка

Зърнени храни и тестени изделия

Черен хляб, царевица.

Сухари, бисквити, ориз, грис, жито, овесени ядки,

 

Млечни храни и яйца

Солени и пикантни сирена

Прясно мляко, не престояло кисело мляко, диетична извара, обезсолено прясно сирене, варен белтък

 

Супи

Супи със застройка

Крем-супи, без застройка

 

Риба

Солени рибни консерви, мазни риби, хайвер

Бяла риба, пъстърва без кожата

Суфле, печена, на пара

Месо

Тлъсти меса, солени месни консерви

Крехко нетлъсто месо – агнешко, пилешко, телешки салам, кренвирши.

Печено, варено, печено на грил

Мазнини

Мас, лой, сланина, фритюрни мазнини

Прясно масло, сметана; олио, зехтин – в ограничени количества и суров вид

Забранено е пърженото и запръжките

Плодове и зеленчуци

Зелен фасул, лук, гъби, туршии

Вишни, кайсии, грозде

Картофи, моркови, тиквички, домати, пиперки, тиква, настъргана краставица Ябълки, ягоди, праскови, дини, круши, малини, банани — сладки и добре узрели

Варени,задушени, печени;

Във вид на сокове, желе ,кисели пюрета, мус

Десерти и сладкарски изделия

Конфитюр, сладко, шоколад, кремове с нишесте

захар, мед, желе

 

Напитки

Алкохол, газирани напитки,силен чай, кафе, какао

Отвари от шипка и чай

 

Подправки и сосове

Пикантни, люти подправки