Диета при повръщане и разстройство

Диетата категорично не е достатъчна за излекуване, но е съществена част от лечението и е необходимо да бъде спазвана при заболяване.
Когато имаме и повръщане и разсройство се приемат течности без захар.
При повръщане
Необходимо е, въпреки нежеланието на пациента, да се приемат малки количества храна и течности през определени интервали от време.
За ядене са подходящи следните храни:
- препечен хляб – малки залчета
- сухар – малки залчета
- бейк ролс със сол – малки залчета
- български солети без подправки – напр. Хрус – Хрус, по 1 солета
За пиене:
- Ментов чай с повечко захар (но не и мед – медът дразни стомаха и може да провокира повръщане)
- Минерална вода в малки количества – до 1 чаша дневно
Храната и чая се подават през интервал от 10-15 минути – една хапка, една глътка. След 15 минути една хапка, една глътка и т.н. докато се приемат около ½ филия хляб и около ½ чаша ментов чай. Прави се пауза от около два часа и после отново се подава храна и течност на интервал от 10-15 минути.
При спиране на повръщането и поява на чувсво за глад, може да се изяде и малко по-голямо количество храна, но да не се прекалява.
При възстановяване на здравословното състояние е добре първата храна да бъде печена на скара филия с кашкавал, кашкавал и яйце, картофена или пилешка супа.
При разстройство
При изхождане на диарични изпражнения е необходимо да се спазва следния диетичен режим за храни и течности.
За ядене са подходящи само следните храни:
- препечен хляб
- сухар
- бейк ролс със сол
- солети
- изкиснато сирене
За пиене са подходящи само следните течности:
- Ментов чай без захар
- Черен чай без захар
- Отвара от джоджан (бледожълта на цвят)
- Минерална вода в малки количества – 1-2 чаши дневно
Не е желателно да се приемат захар или мед, тъй – като те създават подходяща хранителна среда за развитие на патогенна микрофлора в червата.
Желателно е диетата за храни и течности да се спазва 24 часа след последното диарийно изхождане, а след това да се започне захранване с леки и по-диетични храни. Подходящи са кашкавал, сирене, ориз, картофи, варено и печено месо. Добре е плодовете, зеленчуците и варивата да се включат не по рано от третия ден след започване на нормалното хранене.