Диета при повръщане и разстройство

Диетата категорично не е достатъчна за излекуване, но е съществена част от лечението и е необходимо да бъде спазвана при заболяване.

Когато имаме и повръщане и разсройство се приемат течности без захар.

 

При повръщане

Необходимо е, въпреки нежеланието на пациента, да се приемат малки количества храна и течности през определени интервали от време.

За ядене са подходящи следните храни:

  1. препечен хляб – малки залчета
  2. сухар – малки залчета
  3. бейк ролс със сол – малки залчета
  4. български солети без подправки – напр. Хрус – Хрус, по 1 солета

За пиене:

  1. Ментов чай с повечко захар (но не и мед – медът дразни стомаха и може да провокира повръщане)
  2. Минерална вода в малки количества – до 1 чаша дневно

Храната и чая се подават през интервал от 10-15 минути – една хапка, една глътка. След 15 минути една хапка, една глътка и т.н. докато се приемат около ½ филия хляб и около ½ чаша ментов чай. Прави се пауза от около два часа и после отново се подава храна и течност на интервал от 10-15 минути.

При спиране на повръщането и поява на чувсво за глад, може да се изяде и малко по-голямо количество храна, но да не се прекалява.

При възстановяване на здравословното състояние е добре първата храна да бъде печена на скара филия с кашкавал, кашкавал и яйце, картофена или пилешка супа.

 

При разстройство

При изхождане на диарични изпражнения е необходимо да се спазва следния диетичен режим за храни и течности.

За ядене са подходящи само следните храни:

  1. препечен хляб
  2. сухар
  3. бейк ролс със сол
  4. солети
  5. изкиснато сирене

За пиене са подходящи само следните течности:

  1. Ментов чай без захар
  2. Черен чай без захар
  3. Отвара от джоджан (бледожълта на цвят)
  4. Минерална вода в малки количества – 1-2 чаши дневно

Не е желателно да се приемат захар или мед, тъй – като те създават подходяща хранителна среда за развитие на патогенна микрофлора в червата.   

Желателно е диетата за храни и течности да се спазва 24 часа след последното диарийно изхождане, а след това да се започне захранване с леки и по-диетични храни. Подходящи са кашкавал, сирене, ориз, картофи, варено и печено месо. Добре е плодовете, зеленчуците и варивата да се включат не по рано от третия ден след започване на нормалното хранене.