ДИЕТА ПРИ ХБН

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е синдром, при който вследствие на различни хронични бъбречни заболявания настъпва необратима загуба на основните бъбречни функции.

Най-честите заболявания, водещи до ХБН са хронични гломерулонефрити и пиелонефрити, диабетна нефропатия, бъбречна поликистоза и други хронични заболявания.

Класификация на ХБН:

Стадий на ХБН

Креатинин в кръвта µmol/l

Креатининов клирънс ml/min

І. Компенсирана ХБН

133-159,1

80-40

ІІ. Декомпенсирана ХБН

  

1. Начална

159,2-353,6

40-20

2. Изразена

353,6-707,2

20-10

3. Напреднала

707,2-1326

10-5

4. Терминална

над 1326

под 5

Когато знаете, че страдате от хронична бъбречна недостатъчност ( ХБН ), за да съхраните максимално бъбречната си функция и да забавите по – нататъшната прогресия на увреждането, Вие трябва да спазвате диета, която да щади бъбреците. За тази цел е необходимо да намалите белтъчния внос, както и количеството на готварска сол. Предлагаме Ви следните препоръки, които биха били в помощ при оформянето на хранителния Ви режим.

НАМАЛЯВАНЕ НА БЕЛТЪЧНИЯ ВНОС.

Намаляването на белтъяния внос е много важно, тъй като подобрява Вашата прогноза. Препоръчителното количество белтъчини, което трябва да приемате, при начална ХБН е 0.8 гр. белтък на килограм тегло за ден, при изразена не бива да надвишава 0,6 гр. белтък на килограм тегло за ден, а при напреднала ХБН – 0.35 гр. белтък на килограм тегло за ден

Например ако вие тежите 75 кг., можете да приемате максимум 45 гр. белтък дневно при изразена ХБН.

Желателно е по – голямата част от белтъчините да са от животински произход ( месо и месни продукти, яйца, мляко и млечни продукти ) тъй като растителните белтъчини са по – трудно усвоими и излишно натоварват бъбрека. Това означава, че бобовите храни ( зрял боб, леща, грах, соя и соеви продукти ) трябва да бъдат изключени от менюто. Изключение прави зеленият фасул, който може да се консумира в ограничени количества.

Месото има белтъчно съдържание средно 20% т.е. в 100 гр. месо се съдържат 20 гр. белтък . Например, ако Вие приемете 200 гр. месо – това означава 40 гр. белтък и в този ден не бива да приемате повче белтъчини.

Трябва да се ограничи и приема но фосфати, като се намалява приема на мляко и млечни продукти, ограничава се готварската сол, К-съдържащите храни (кайсии, банани).

Рибата има по – ниско белтъчно съдържание, но за сметка на това съдържа много фосфор, който също трябва да ограничавате. Можете да консумирате риба веднъж седмично .

Мазнините се ограничават до 60 гр. на ден, като енергийните нужди се покриват от въглехидрати.

Необходимо е да се ограничи и приема на хляб и тестени изделия.. Например 100 гр. хляб съдържат 6 до 8 гр. белтък , при това растителен.